Iedere zondag ga ik met vijf honden en hun baasjes het bos in om gezellig te trainen. Deze hondentraining heet de luisterwandeling en is een combinatie van een traditionele gehoorzaamheidscursus – zoals je die op een hondenschool krijgt – en een wandeling. De ideale manier om sportief met je hond bezig te zijn en tegelijkertijd te werken aan een gehoorzame hond!

De focus ligt op een gezellige wandeling met tussendoor tijd voor leuke spelletjes, de gehoorzaamheidsoefeningen spelen geen belangrijke rol. Ook heb ik geen examens. Dat scheelt examenstress voor jou en voor je hond 😉

Hoe werkt de luisterwandeling?

Door de afwisseling van kleine gehoorzaamheidsoefeningen (op het niveau van jouw hond) en lopen is de luisterwandeling voor hond en baas een rustige en speelse manier om commando’s aan te leren. Maar vooral het samen met je hond iets doen is de kracht van de luisterwandeling.

Een groot voordeel ten opzichte van het trainen op een vast veld is dat we in het bos situaties tegenkomen die je zelf met je hond ook tegenkomt.

Zo kunnen we bijvoorbeeld het najagen van hardlopers, fietsers of paarden heel effectief afleren. En natuurlijk het gedrag van de honden onderling in de groep en alle verschillende honden die we in het bos tegenkomen levert veel leerzame situaties op.

Door de kleine lesgroepen is er voldoende tijd om vragen te stellen en om leuke leerzame spelletjes met de honden te doen.

Het gehoorzaamheidsniveau van je hond is van ondergeschikt belang. Door de persoonlijke aanpak en kleine groepen is elke les voor alle gehoorzaamheidsniveaus interessant en leuk. Wel moet je hond redelijk sociaal zijn in de omgang met andere honden.

Per hond mogen er maximaal twee baasjes mee met de wandeling. Kinderen mogen meelopen en trainen vanaf een leeftijd van 15 jaar.

De lestijden

De luisterwandeling vindt plaats op zondagochtend van 10.00 uur tot 11:30 uur. We spreken af in een van de vele mooie bosgebieden rond Nijmegen en zijn per les ongeveer anderhalf uur bezig.

Ik raad aan om ruim op tijd op de locatie aanwezig te zijn, want om exact 10.00 uur lopen we het bos in. Eventuele laatkomers mogen proberen om nog aan te sluiten, maar we wachten op niemand. Dit om te voorkomen dat we in plaats van lekker te wandelen we alleen maar staan te wachten op laatkomers.

Let er ook op dat de wandeling anderhalf uur duurt en intensief is. Jij en je hond moeten dus in goede conditie zijn om mee te kunnen lopen. De minimum leeftijd van een hond is zes maanden om mee te mogen op de luisterwandeling.

Neem op warme dagen drinken (en een drinkbakje) mee voor jezelf en je hond. En zorg ervoor dat je op koude of natte dagen warm bent aangekleed (en de hond eventueel ook). Ondanks dat we veel in beweging zijn moeten we soms ook op elkaar wachten. En dan kan het best fris zijn. Met een hondenjasje is niets mis!

Kosten en betaling

De lessen gaan in reeksen van tien. Voor de hele lesreeks betaal je 150 euro. Betaling geschiedt altijd vooraf via bank/giro en niet contant. Je krijgt een duidelijke btw-factuur.

Annuleren kan tot maximaal 8 weken voor aanvang van de lesreeks. Je ontvangt dan het volledige bedrag retour. Bij annulering binnen 8 weken voor aanvang vindt er geen restitutie plaats.

Voorwaarden

De luisterwandeling is geschikt voor ieder enthousiast hondenbaasje van 15 jaar en ouder, maar er zijn wel enkele voorwaarden.

  • Maximaal twee baasjes per hond.
  • Deelname op eigen risico.
  • Je moet lichamelijk en geestelijk in goede conditie zijn om mee te kunnen lopen.
  • Je hond moet redelijk sociaal zijn naar andere honden toe, te agressieve honden kunnen worden geweigerd.
  • Loopse teven kunnen niet deelnemen. De lessen die door een loopsheid gemist worden, kunnen niet gerestitueerd of ingehaald worden. Verwacht je dat je hond loops wordt tijdens de lesreeks, sla die lesreeks dan over.

Aanmelden

Enthousiast geworden en zin om mee te lopen met de Luisterwandeling? Meld je aan via het contactformulier.